ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΑΕΤΟΥΔΑΚΙΑ
Τα αετουδακια είναι τα κουλουράκια που έφτιαχναν στην Σμύρνη τις γιορτές, όπου τα πατούσαν με την σφραγίδα σε σχήμα δικεφάλου αετού και κάρφωναν για μάτια δυο γαρίφαλα. Είναι ο συμβολισμός του Βυζαντίου που πέρασε μέσα από τα χρόνια της τουρκοκρατιας στην Μ. Ασία. Αν καθόμασταν να μιλήσουμε για τα ήθη και έθιμα αυτών των ανθρώπων θα μιλούσαμε ώρες!!! Η προγιαγιά μου η Αγάπη, που κατάγονταν από το Αϊδίνιο της Σμύρνης, όπου την χάρηκα μέχρι τα 8 μου χρόνια,μας μεταλαμπαδευσε παραδόσεις, νοοτροπία,ήθη,έθιμα. Ένα από αυτά, είναι τα πεντανοστιμα,μοσχομυρωδάτα αετουδακια!!!Δυστυχώς επειδή δεν έχω την γιαγιά μου,ζήτησα πολύτιμη βοήθεια από την κ. ΕΛΕΝΗ την μητέρα της φίλης μου Χαρούλα Μπαξεβάνη,όπου και εκείνη έχει καταγωγή από την Σμύρνη και μας χάρισε την συνταγή και την ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φαρίνα(2 συσκευασίες)
200 γρ, φυτινη
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. χυμό πορτοκάλι και 1κγ ξύσμα
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
4 κ.σ. κονιακ
Αυγό για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη θα βάλουμε την ζάχαρη με την φυτινη,το λάδι,τον χυμό και θα ανακατέψουμε πολύ καλά με το χέρι μας. Έπειτα θα ρίξουμε όλα τα άλλα υλικά(το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη,ίσως περισσέψει λίγο αλεύρι) και θα συνεχίσουμε το ζύμωμα.Η ζύμη θα είναι μαλακή και εσωτερικά τριφτή. θα αφήσουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας μισή ωρίτσα. Θα στρώσουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας και θα πλάσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.Θα τα αλείψουμε με το αυγό και θα τα ψήσουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά αν τα κάνετε χοντρά όπως εγώ. Είναι τα αγαπημένα μου,τα έχω κάνει πολλές φορές και θέλω να σας πω ότι μπορεί ζεστά να μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά, αλλά όταν περάσει μια μέρα λες και βγαίνουν όλα τα αρώματα και γίνονται ακόμη πιο νόστιμα!!! Μυρίζουν το ίδιο με τα μελομακάρονα αλλά, μοιάζει και με κουραμπιέ στην υφή!!!
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου